miercuri, 21 ianuarie 2009

INDONESIA - o tara surprinzatoare! - VII. - Epilog

VII. LUCRURI INTERESANTE
In Insula Java si Lombok, atat barbatii cat si femeile sunt de inaltime mica aproape pigmei, au parul negru ca taciunele si il poarta destul de lung, nu am vazut barbati cheli sau grasi.
La televiziunile locale din Lombok inainte de stiri se da programul religios musulman direct de la moschee.
Ca si la romani la petrecerile sasacilor muzica merge la maxim de nu te poti intelege om cu om, noua ne-ar fi convenit sa auzim gamelan, muzica locala relaxanta, dar se pare ca acest popor este foarte relaxat si cauta lucrurile excitante practicate de albi sau pur si simplu vor sa-i imite.
Tinerele chinezoaice din hotelul Sengigi vin la micul dejun in pijama fara jena si am mai observat ca atat chinezii, indienii, coreeni sau japonezii sunt foarte corpolenti multi copii sunt deja obezi.

CONCLUZII

Un concediu lung, cel mai grozav de pana acum, am avut timp de reflexii, o buna ocazie pentru a ne mai schimba stilul si filozofia de viata.

O luna de zile am iesit din rutina zilnica, nu am facut patul, nu am gatit, nu am spalat vase sau alte treburi casnice, nu am rabdat frig, nu am auzit trancaneala de la TV, etc.

Indonezia categoric ramane tara care ne-a surprins in cel mai placut mod, in care vom revenii, cand va fi posibil, insa pana atunci asteapta la rand : Cambogia, Birmania si Vietnam inca piete turisitice ieftine si virgine. Nu mai vorbim de Polinezia.

Topul tarilor din Asia, deja vizitate de noi arata cam asa :
1.Indonezia - tara surprinzatoare
2.Thailanda – tara oamenilor zambareti
3.Malaezia - tara oamenilor discreti
4.Singapore - tara oamenilor constinciosi

Nu trebuie sa ratat sau topul celor mai frumoase locatii:

Muntele Bromo
Terasele de orez si peisajele din Java;
Templul Tanah Lot;
Borubodur;
Hotelul Senggigi Beach cu gradina sa;
Peisajul de la Templul Uluwatu (falezele)
Dieng Plateau;
Baletul traditional: Kecak fire dance
Baletul traditional: Ramayana la teatrul Trimurti din Prambanan
10.Hotel Grand Mercure-Yogyakarta pentru farmec, pitoresc si cel mai bun mic dejun;

Ce puteam face mai bine

Sa luam un avion direct Kuala Lumpur – Yogyakarta;
Sa luam biletul de avion Bali – Yogyakarta direct din aeroport si nu sa-l rezervam de acasa, era de 3 ori mai ieftin;
Sa ducem ceva contra tantarilor de care nu am reusit nicicum sa scapam .

Ce nu ne-a placut in Indonezia
Insistenta vanzatorilor ambulanti care nu te lasau sa savurezi momentul
Tantarii din Bali;
Faptul ca in general indonezieni nu sunt prieteni cu curatenia cu exceptia personalului din hoteluri;
Suprataxarea turistilor straini la intrarea in obiectivele turistice;

Ce am gandit in Indonezia


1.Este important sa fim punctuali si sa luam decizii rapide tinand cont de impactul evenimentelor la nivel macro. Ne amintim ca puteam rata intreaga excursie datorita incapacitatii decizionale ale stafului CFR din Romania. Devine neimportant ce anume a oprit trenul, imediat trebuiau luate masuri si recuperat timpul pierdut. In tren sau alte mijloace de transport se afla oameni care sunt legati de o anumita destinatie si de un anumit timp, pot fi oameni de afaceri care pot rata intalniri cu impact major in desfasurarea evenimentelor, pot fi oameni care merg la evenimente unice (inmormantari, nunti etc.), in fine printr-un simplu dezinteres sau indicizie se pot anula multe evenimente care adunate pot caracteriza starea social-economica a unui popor.

2.Balinezii, sasacii sau javanezii nici nu isi dau seama ce mostenire culturala au. Ca si la noi tinerii abandoneaza valorile traditionale si se pierd lamentabil in cultura vestica. Pacat.

3.Citirea cartii Baghavad Gita, cea mai veche scriere spirituala (5000 de ani) iti rastoarna toate valorile in care credeai, te cutremuri cand afli ce cale ar trebui urmata in viata si ce mult este de lucru in acest domeniu. In aceasta carte am regasit toate ideeile filozofice citite in diverse alte carti:crestinism, budism, hinduism, sofism etc.

4.Am realizat ca oamenii au pretudindeni acelasi tipuri de personalitate, acelasi motive de bucurie si intristare. Singurul lucru care face diferenta intre societatii si popoare este “atitudinea” care se adopta in viata de zi cu zi si cand apare neprevazutul.

Sfarsit


4 comentarii:

  1. multumim pentru impartasirea tuturor experientelor. sunt de asemenea fan al calatoriilor si concediilor in care nu stai toate zilele tolanit la soare :) ci efectiv devii turist, imi place sa fiu turist
    sper ca intr-o zi sa pot sa vizitez si eu macar una din tarile asiatice:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesanta descrierea...cu adevarat educativa.Felicitari!

    Planuri pentru anul acesta?

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru curajul de a strabate lumea pentru a vedea o alta cultura si alti oameni la fel de deosebiti ca si noi, de asemnea si pentru ca ati stiut sa descoperiti si savurati exotismul local, chiar daca de multe ori era ascuns in spatele saraciei, mizeriei sau insitentei dincolo de limita a vanzatorilor ambulanti. Multumimi ca ne-ati impartasit impresiile si informatiile pretioase cu care trebuie sa te inarmezi inainte de a pleca catre o astfel de destinatie. Va fi ghid pentru mine pentru iarna urmatoare cand planuiesc vacanta. Toate cele bune si la cat mai multe destinatii!

    RăspundețiȘtergere